Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard fwCheckmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

Cementfri betong testas i Kiruna

KIRUNA. På LKAB Berg & Betong pågår arbetet med att minska koldioxidutsläppen som är förenade med betong- och cementtillverkning. Just nu genomförs ett första fullskaligt test med ett nytt betongrecept.

Bergschakt, som används för att transportera malm, kräver förstärkning. Förstärkningsarbetet görs med schaktbetong. Det går åt cirka 80 000 kubikmeter betong per år.

– Då vi inte använder betongen till konstruktion är vi undantagen de standarder och krav som gäller infrastrukturanpassad betong. Det ger oss möjligheter att testa och påverka vår tillverkning för att minska utsläppen samtidigt som vi har en säker produkt, säger Benjamin Krutrök, gruppchef LKAB Berg & Betong.

Sedan tidigare har LKAB Berg & Betong haft tillgång till och använt GGBS, en restprodukt från ståltillverkning, för att ersätta en del av cementen i betongreceptet och därmed minskat koldioxidbelastningen av produkten. Nu genomförs det första storskaliga testet med en helt cementfri betong, ett recept som inte innehåller någon cement alls. I detta recept används GGBS tillsammans med en annan restprodukt från LKAB:s egen produktion, avfallskalk, som har använts för rökgasrening och som normalt deponeras. Tillsammans med gråberg, som används som ballast, innebär det en helt cirkulär betong med låga koldioxidutsläpp.

– Nu kommer vi att testa den nya betongen i större skala och utvärdera. Vi har målet att bli en koldioxidfri leverantör, säger Benjamin Krutrök.

 

FAKTA: LKAB Berg & Betong tillverkar idag schaktbetong som innehåller 50 procent cement och 50 procent GGBS. Denna betong lanserade man i september 2021 vilket har reducerat koldioxidutsläpp med nästan 10 000 ton på bara sex månader.