Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard fwCheckmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

”Det är glädjande att vi fått förtroendet”

Kanske vill du jobba med oss? Sök jobb som bergarbetare, du hittar länken längst ner i artikeln!

LKAB Berg & Betong får uppdraget att driva ort i testgruvan i Konsuln, Kiruna. Arbetet startar under hösten och fördubblar volymen ortmetrar årligen för bolaget.

I utvecklandet av framtidens gruvbrytning har projektet SUM upprättats. Det står för ”Sustainable Underground Mining”, eller ”Hållbar underjordsbrytning” på svenska, och är ett samarbete mellan LKAB, ABB, Epiroc (avknoppat bolag från Atlas Copco reds. anm.), Combitech samt Volvo AB. SUM syftar främst till att utveckla automatiserade processer utan användning av fossila bränslen för att uppnå en ännu mer konkurrenskraftig och modern gruvbrytning i framtiden. Ett primärt mål är uppskalning av LKAB:s nuvarande skivrasbrytning. I detta utvecklingsarbete är också stora delar av division specialprodukter bidragande med bland annat borr- och laddteknik.

Testerna kommer utföras i både Malmberget och Kiruna men det är i Kiruna som testgruvan kommer utvecklas i malmkroppen Konsuln, i södra delen av gruvan, 400-500 meter under jord. LKAB Berg & Betong har nu i uppdrag att driva 5000 ortmetrar per år vid Konsuln och i och med detta fördubblas volymen för år 2019 till cirka 10 000.

– Det här är jättestort för oss. Det är spännande att få vara en del i det här projektet om framtidens gruvbrytning, säger Björn Koorem, vd för LKAB Berg & Betong, och fortsätter:

– Uppdraget sträcker sig två år och vår förhoppning är ju självklart att få nya uppdrag för LKAB efter det.  Vi har ett mål om att öka vår omsättning med 15 procent årligen.

För uppdraget i Konsuln behöver nu LKAB Berg & Betong komplettera sin maskinflotta med bland annat ett ortdrivning- och ett bultningsaggregat. Den stora utmaningen är dock inte att få tag i utrustning, utan att få tag i nya medarbetare, enligt Björn Koorem.

– Vi kommer att behöva många nya medarbetare. Det är självklart positivt men också svårt att få tag i så många så snabbt. Om någon känner till duktiga tjejer eller killar så får dom gärna tipsa om oss. Vi har nu startat rekryteringen och sökande får gärna ta direktkontakt med Erika Taube på vår HR-avdelning, säger Björn Koorem.

Tjänsten kan också sökas direkt på LKAB.com