Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard fwCheckmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube
Bild på krosstation

LKAB Berg & Betong är ett helägt dotterbolag till statliga gruvbolaget LKAB. Vi grundades som ett familjeföretag 1961 under namnet KGS AB, Kiruna grus- och stenförädling.

Den ursprungliga affärsidén var att förädla gråberget som blev över från gruvbrytningarna i Kirunagruvan och dåvarande Tuolluvaaragruvan. Makadamet såldes sedan till både privatpersoner och företag.

Ett halvt sekel har passerat och LKAB Berg & Betong är idag det ledande företaget i Norrbotten inom grus- och betongtillverkning, bergförstärkning, krossning och losshållning. Inom våra affärsområden är vi idag störst i Norrbotten och verksamheterna finns i huvudsak i Kiruna- och Gällivare kommun.

Vår största kund är LKAB där vi utför majoriteten av allt bergförstärkningsarbete. Sedan 15 år tillbaka levererar vi också bergförstärkning till det Lundin Mining-ägda Zinkgruvan i Askersund. Våra betong- och grusprodukter går bland annat till regionalt verksamma byggentreprenörer.

År 2012 bytte vi namn till LKAB Berg & Betong med syfte att knyta ihop och samla koncernbolagen i LKAB under ett namn. Sedan 2017 är Björn Koorem från Gällivare verkställande direktör för bolaget.

Fakta

• Omsättning: ca 1,1 MDKR 2019
• Antal anställda: 138 personer 2019
• Ägandeskap: Luossavaara-Kiirunavaara AB, 100 procent
• Verksamhetsorter: Kiruna, Malmberget, Svappavaara